fbpx

A BMW-nek elhiszed, hogy kell a téli gumi?

Nem érdemes sajnálni a pénzt a téli gumiszettre, még akkor sem, ha olyan területen élsz, ahol ritkán látsz fagyott darabkákat hullani az égből. Az idei évben a BMW is kiállt amellett, hogy a téli gumi használata elengedhetetlen. Hogy szemléltessék a különbséget, két M4 kupé teljesítményét hasonlították össze téli-nyári körülmények között. Az egyikre téli, másikra nyári gumiabroncsokat húztak.

Csavartak egyet a dolgon, ugyanis egy harmadik járművet is bevontak a buliba, amelyre extrém teljesítményhez gyártott, semi slick abroncsokat szereltek.

Az összehasonlító tesztről videót is készítettek. Azt mondják, a videó több, mint egy egyszerű üzenet, ami arról szól, hogy az autósok az időjárási viszonyokhoz megfelelő abroncsokat válasszanak. A BMW-nél nem sajnálták az időt arra, hogy tudatosan kifejtsék, egyes gumiabroncsok miért jobbak (vagy rosszabbak) különböző körülmények között.

A videó sokkal inkább tekinthető oktató jellegűnek, mintsem csak egy felvételnek.

Az első tesztelésnél egy nyári körülmények között végrehajtott drag race zajlik a videóban. A semi slick abronccsal ellátott M4 kupé fut be elsőként, azt követi a nyári abroncsos, majd a téli abroncsos BMW. A téli abronccsal szerelt BMW lemaradása annak tudható be, hogy a magas profil, valamint a mély futófelület együttesen csökkentik a tapadást induláskor.

Második nekifutásra szlalomoznak a járművek. A verseny ismét tökéletesen szemlélteti a téli gumiabroncs gyengeségeit, nincs meg a kellő tapadás, az autó feneke szinte külön életet él a pályán.

A téli időjárási körülmények között történő tesztelést az Alpokban hajtották végre, ahol is a téli abroncsnak lehetősége nyílt felülírni az előzményeket. A nyári abroncsokkal történő drag race csaknem annyi ideig tart a téli viszonyok között, mint a téli abroncsnak a szlalom. A fékteszt során is sokkal rosszabbul teljesített a nyári abroncs, mint a téli abroncs nyári körülmények között.

Végezetül, a konklúzió nem más, minthogy a téli gumiabronccsal való közlekedés forró nyári időben kevésbé veszélyes, mintha nyári abroncsokkal kelne útra valaki a zord téli időben. A legjobb, ha minden autós az évszaknak megfelelő gumiabroncsot választja, ezzel jelentős pénzmennyiséget is megtakarítva.

Forrás: alapjarat.hu