fbpx

Mikor cserélj kereket? Amortizáció és az évszakok törvényei

Lehet, hogy teljesen épnek tűnnek az abroncsaid, annak ellenére, hogy már régóta rójátok együtt az utakat, azonban amikor egy hirtelen fékezésnél, vagy egy defektnél derül ki, hogy nem azok, már késő. A balesetek 9%-a a gumiabroncsok amortizációjából ered, így elengedhetetlen a rendszeres karbantartás! És ha valóban épek a kerekek, akkor is számolni kell az időjárással, így joggal merül fel a kérdés: mikor kell kereket cseréltetned?

A téli gumik alacsony hőmérsékleten javítják a tapadást, egy speciális gumikeveréknek köszönhetően, ami nem olyan kemény, mint a nyári gumik anyaga, így még fagypont alatt is biztonságos. A mintázat a havas, nedves felületeken is biztosítja a jó tapadást, a mintázat pedig gurulás közben eltávolítja a csapadékot az abroncsról.

Sőt, még száraz időben is biztonságosabb a téli gumi használata, a nyári ugyanis megkeményedik a hideg hatására, elveszíti tapadását és károsodik.

Figyelj az időjárás-előrejelzésre, és ha külföldre utazol, tájékozódj az ottani időről!

Mikor válts téli gumira?

Hüvelykujjszabály, hogy ha a hőmérséklet 7 fok alá csökken, kereket kell cserélni. Azokat a napszakokat vedd figyelembe, amikor vezetni szoktál! Ha tehát napközben még 10 foknál is melegebb van, de te hajnalban vagy éjszaka vagy az utakon, valószínűleg már eljött az idő.

Ennél magasabb hőmérsékleten is használhatsz téli gumikat, de ilyenkor nem képesek a legjobb formájukat nyújtani. Ha még előfordul 25 fokos meleg, ne tedd fel őket!

Mikor jöhet a nyári gumi?

Amikor 7 foknál melegebb van abban a napszakban, amikor úton vagy! A téli abroncsokat úgy tervezték, hogy jégen és hóban teljesítsenek legjobban, nem pedig a naptól meleg aszfalton. Melegben károsodnak és kevésbé biztonságosak, időben vissza kell tehát váltani nyári gumikra!

Amortizáció

Az időjárás mellett az amortizáció, vagyis a sérülések és a kopás is indokolhatja a gumicserét. Ennek idejét két tényező segít meghatározni: a futófelület mélysége és a gyártás dátuma.

A futófelület mintázatának minimum 1,6 mm-esnek kell lennie, ha ennél kisebb, a gumi nem tapad elég biztonságosan, hosszabb lesz a féktáv és veszélyesebbek a kanyarok, cserélni kell. Ha azonban a futófelület jó állapotban van, akkor a gyártás dátuma dönt: hat évente új gumikat kell feltenni! Az öreg gumik kiszáradnak és megrepedezhetnek, így könnyebben adják meg magukat útközben, ami balesethez is vezethet.

Bővebb információkért és időpontfoglalásért érdeklődjön az alábbi telefonszámokon!
Győri szervizünk elérhetősége: +36 96 884 139
Pápai szervizünk elérhetősége: +36 89 884 013