fbpx

Thomas Schäfer: a ŠKODA sikertörténete folytatódik

Augusztustól új vezető irányítja a ŠKODA csapatát. Thomas Schäfer a Volkswagentől érkezett, és most először nyilatkozott, mint a ŠKODA vezetője.

Augusztus elején vette át a ŠKODA irányítását. Mik az első benyomásai?

Először is szeretnék köszönetet mondani a ŠKODA csapatának a remek fogadtatásért! Ez sokkal könnyebbé tette a beilleszkedést. Sok kollégával már korábban találkoztam, mélyen elmerültem a ŠKODA 125 éves történelmében a múzeumban, és pontos áttekintést kaptam a vállalat jelenlegi helyzetéről, valamint a készülő modellekről. És ha már modellek: az egyik legfontosabb esemény szinte rögtön az érkezésem után az ENYAQ iV világpremierje volt Prágában. Remek autó, és nagyon büszke vagyok a csapatra.

Mennyire volt nehéz elbúcsúznia Dél-Afrikától, ahol öt éve élt?

Dél-Afrika az otthonom lett – mind szakmailag, mind a magánéletemben. Így természetesen nem volt könnyű elszakadni onnan. De ahogy repültem Európa felé, úrrá lett rajtam az izgalom érzése a rám váró kihívások miatt. Alig várom, hogy jobban megismerhessem Csehországot, népét és kultúráját. És természetesen várom az előttünk álló feladatokat: a ŠKODA fantasztikus márka és nagy lehetőségekkel bír!

Milyen irányba tervezi elvinni a céget?

Elődöm egy nagyon jól működő csapatot hagyott örökül rám, a ŠKODA remekül teljesít. Ez felelősséget is ró rám. Ezért elsődleges feladatom, hogy a következő években folytassam a ŠKODA sikertörténetét a csapattal. Nem változtatok a 2025-ig szóló stratégián; ez hatékony, és még mindig messze vagyunk a céljaink elérésétől. Ennek ellenére természetesen hozzájárulok a saját elképzeléseimmel ahhoz, hogy a ŠKODA a következő szintre kerüljön.

Kicsit részletesebben elmondaná, hogy mire gondol? 

A ŠKODA piaci pozíciója kristálytiszta. A ŠKODA mindig is jó ár-érték arányt kínált vásárlóinak. Az ügyfelek kedvelik a modelleinkben kínált Simply Clever ötletek, a kiemelkedő tágasságot, a könnyű használhatóságot és az egyedi formanyelvet. A ŠKODA-k mindig elérhető árú modellek lesznek a jövőben is – függetlenül attól, hogy diákokat, fiatal családokat vagy épp idős párokat szólítunk meg . Erre mindenképpen törekedni fogunk. A jelenlegi modellválasztékunk mellett azonban további növekedési potenciált látok azáltal, hogy új piacokat szólítunk meg, és jobban koncentrálunk a belépő árszintű modellekre. Ezáltal lehetőségünk lesz jelentősen bővíteni ügyfélkörünket.

Amikor belépő árszintű modelleket említ, azt akarja sugallni, hogy olcsó márkává akarja tenni a ŠKODA-t?

Nem, biztosan nem fogjuk a ŠKODA-t olcsó márkává tenni. A koreai, japán és francia gyártókra kell figyelnünk. Ők az igazi versenytársaink, ezért rájuk kell koncentrálnunk, és felvéve velünk a versenyt kell kiaknáznunk a ŠKODA teljes potenciálját. Már alig várom az új FABIA jövő évi piacra dobását. Remek autó lesz, és nagyok az elvárásaim.

Milyen gyorsan fog kilábalni a ŠKODA a COVID-19 járvány következményeiből? Hol fog állni a ŠKODA az év végén?

Az év hátralévő részét tekintve mindent megteszünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk az üzletünkre gyakorolt ​​hatást. A jelenlegi értékesítési adatok azt mutatják, hogy az év semmi esetre sem veszett el. Most mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle. A tendencia nekünk kedvez: júliusi számaink 8%-kal magasabbak voltak az előző évinél, jelentősen növelni tudtuk piaci részesedésünket, és augusztus is nagyon ígéretesnek tűnik. Szeretném megköszönni az egész csapat elkötelezettségét! Ugyanakkor, tekintettel a Cseh Köztársaságban egyre növekvő esetszámokra, mindenkit felhívok, hogy tartsa be a biztonságos iroda és a biztonságos gyártási koncepciónk intézkedéseit.

Körülbelül 30 éve dolgozik az autóiparban. Mit tart a legértékesebb tapasztalatának? 

Egy jó csapattal a lehetetlen is elérhető. De ha nem vetitek bele magatok a feladatba, sehova nem juttok. Bízni kell a többiekben. Biztos vagyok benne, hogy itt a ŠKODA-nál nagyszerű eredményeket fogunk elérni, és ebben az évtizedben a következő szintre emeljük a vállalatot. Van egy afrikai közmondás: „Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül. De ha messzire akarsz menni, menjetek együtt.”

5 gyors kérdés – 5 gyors válasz:

Tenger vagy hegyek?
Hegyek, mert az elmúlt öt évben a tenger mellett éltem. Most várom a cseh hegyeket.

Dél-afrikai bor vagy cseh sör?
Cseh sör, minden kétség nélkül.

OCTAVIA RS iV vagy ENYAQ iV?
Mindkettő. Mindkét autó nagyon egyedi karakterrel rendelkezik.

Milyen zenét hallgat vezetés közben?
Jelenleg a feleségemmel telefonálok vezetés közben. Még mindig Dél-Afrikában van, és alig várja, hogy itt lehessen, hogy megnézhesse új otthonunkat.

Mi jelenti a kikapcsolódást?
A napi reggeli futás segít felfrissíteni a gondolataimat.

Forrás: csakaskoda.hu